Чому електронні торги в ПроЗорро можуть не розпочатися

Для того, щоб електронні торги пройшли згідно існуючого та працюючого регламенту, обов’язковою умовою є виконання всіх вимог та критеріїв, які потрібно брати до уваги як замовнику, так і користувачам, що подають свої заявки.

Досить часто, публікація оголошення про проведення електронних торгів не гарантує того, що сама процедура все ж розпочнеться. Є багато факторів, які можуть призвести до того, що проведення торгів буде перенесено на іншу дату або ж і зовсім вони можуть бути відмінені.

Саме тому, шукаючи оголошення на сайті української енергетичної біржі, або ж на будь-якому іншому майданчику, потрібно детально ознайомитися з вимогами, що чітко прописані в самому повідомлені.

Ви можете перейти за запитом https://www.ueex.com.ua/exchange-quotations/natural-gas і знайти інформацію, що є для вас найбільш актуальною. Якщо ж у вас є якісь конкретні питання, на які ви хотіли б отримати відповідь, то у вас є чудова можливість задати їх службі технічної підтримки.

Коли електронні торги вважаються такими, що не відбулися

Насправді, причин є досить багато, але основних факторів, які призводять до цього є декілька і саме на них варто акцентувати свою увагу.

Мова йде про такі моменти, як:

  • Відсутність достатньої кількості учасників – частіше за все, для того, щоб розпочати торги потрібно дві і більше заявок від учасників. Відповідно, якщо кількість пропозицій недостатня, то процедура не може бути розпочата;
  • Відсутність цінових пропозицій – це ще одна схожа ситуація, коли є достатньо заявок про бажання взяти участь в торгах, але жоден з користувачів не готовий надіслати реальну цінову пропозицію. Відповідно, регламент також не дозволяє такій процедурі розпочатися;
  • Несплата суми за переможний лот – мова йде про тих учасників, які все ж взяли участь і навіть були виявлені переможцями, але не захотіли сплачувати відповідну суму за отриманий лот. В такому випадку, організатор торгів не зобов’язаний повертати гарантійний внесок, що був отриманий на етапі надсилання пропозицій.

Якщо ж говорити про електронні торги з фіксованою ставкою, то вони можуть вважатися такими у випадку, якщо:

  1. Не надійшло жодної пропозиції з наміром придбання майна за відведений проміжок часу. Відповідно, торги можуть бути перенесені, а запропоновані умови зменшені для того, щоб зацікавити потенційних учасників;
  2. Несплата гарантійного внеску жодним з учасників – внесення гарантійної суми на етапі подання заявки є обов’язковою умовою і в разі її невиконання торги також не можуть бути розпочаті.

Ще один цікавий момент стосується випадків, коли електронні торги можуть бути зупинені і це може статися відразу по декільком підставам:

  • Проблеми з технічною базою – мова йде про ситуації, коли система ПроЗорро знаходиться в неактивному стані. Як результат, торги можуть бути призупинені, але лише тимчасово, доки система не повернеться до активного режиму роботи;
  • Рішення суду – причини можуть бути різними і таке досить часто трапляється у тих випадках, якщо мова йде саме про реалізацію конфіскованого майна;
  • Несвоєчасне проведення виконавчих дій, які є обов’язковими.

Це лише декілька основних причин, коли електронні торги, що були розпочато, можуть не дійти до своєї фінальної точки. Загалом, якщо слідкувати за статистикою, то більша частина процедур все ж є успішними і в учасників не виникає ніяких проблем, якщо вони виконують все, що від них вимагається організатором та законодавством.

Як дізнатися про результати торгів

Термін, відведений на проведення електронних торгів може відрізнятися в залежності від окремо взятого лоту, його вартості, предмету аукціону та інших факторів.

Варто розуміти, що на подачу заявок, розгляд, прийняття рішення та підписання договору відводиться різний проміжок часу. 

Користувачі, які вперше беруть участь в торгах, часто задаються питанням, як дізнатися результати вже проведеного аукціону.

Якщо мова йде про користувача, який також брав участь в торгах, то це робиться елементарним чином:

  1. Слідкувати за сповіщеннями – всі учасники, які брали участь в торгах отримують відповідне повідомлення, в якому можна ознайомитися з учасниками, їх пропозиціями та переможцем;
  2. На сайті електронного майданчика – майже на всіх ресурсах є розділ з результатами торгів, де можна обрати конкретний лот та знайти інформацію, що цікавить безпосередньо вас;
  3. В системі ПроЗорро – враховуючи той момент, що ми говоримо про центральну базу даних, інформацію про результати торгів можна знайти й на цьому ресурсі.

Вам залишається лише обрати один з цих способів, що буде для вас найбільш зручним.